Zahid Hamidi Akan Pantau Perlaksanaan Janji 100 Hari Manifesto Kerajaan Pakatan Harapan

Zahid Hamidi Akan Pantau Perlaksanaan Janji 100 Hari Manifesto Kerajaan Pakatan Harapan…

 

UMNO dan Barisan Nasional (BN) akan memainkan peranan sebagai pembangkang untuk memantau setiap tindakan kerajaan khususnya bagi menunaikan segala janji-janji manifesto Pilihan Raya Umum Ke-14 (PRU-14) Pakatan Harapan, kata Naib Presiden UMNO yang menjalankan tugas-tugas presiden parti, Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi.

Bekas Timbalan Perdana Menteri itu, berkata UMNO dan BN merasakan bahawa sebagai sebuah kerajaan yang bertanggungjawab tentulah rakyat mengharapkan segala janji-janji mereka dalam manifesto khususnyanya untuk 100 hari pertama dapat ditunaikan.

“Mereka (Pakatan Harapan) telah mengangkat sumpah dan mula menjalankan tugas. Kami mengucapkan selamat menjalankan tugas demi negara dan rakyat keseluruhannya.

“Kami di dalam UMNO tentunya akan memerhatikan setiap langkah dan tindakan–tindakan kerajaan baharu ini dan tentunya kami sebagai pembangkang akan membangkang secara konstruktif.

“Pada masa yang sama kami akan melihat pelaksanaan dan pelunasan semua janji-janji yang termaktub di dalam manifesto yang telah dikemukakan oleh mereka,” kata Ahmad Zahid selepas mempengerusikan Mesyuarat Majlis Tertinggi UMNO./

Dalam pada itu, beliau yang juga Ahli Parlimen Bagan Datuk berkata, pihaknya juga sudah membincangkan peranan yang akan dimainkan oleh 54 ahli parlimen daripada UMNO serta 24 ahli parlimen yang lain di dalam BN.

Ahmad Zahid berkata, perbincangan ini bagaimana parti itu akan bergerak ke depan dan menentukan segala rancangan yang disusun akan dapat dilaksanakan sepenuhnya.

“Sebagaimana yang kita maklumkan, kita sedang menstrukturkan semula bukan hannya soal penjenamaan tetapi tentang kerja-kerja yang kita susun selain melihat beberapa perkara yang perlu bukan hanya kepada UMNO tetapi juga kepada BN.

“Kita menghormati pandangan rakan-rakan kita daripada parti komponen begitu juga pandangan daripada kerajaan BN di Sarawak, Sabah yang kita tahu mereka tetap kekal dan utuh bersama BN di peringkat pusat,” tambahnya.

Sumber :  rosesmediadaily

 

Saya Pergi Tabung Haji, Keluarkan Duit Bukan Lari Kata Jamal…

KUALA LUMPUR – Setelah ‘hilang’ hampir 40 jam, Ketua Umno Sungai Besar Datuk Seri Jamal Md Yunos akhirnya tampil menjelaskan keadaan sebenar.

Jamal melalui satu kiriman rakaman suara yang dihantarkan kepada wartawan SuaraTV sebentar tadi berkata ketika hari kejadian pihaknya telah bergegas untuk Tabung Haji bagi mengeluarkan duit.

“Pada pukul 3.15 saya (ingat) kes telah selesai dan terus keluar dari hospital dan pergi ke Tabung Haji bagi mengeluarkan duit bagi membiayai kos reman dan sebagainya.

“Saya bergegas keluar dari hospital kerana mengejar masa kerana takut waktu pejabat Tabung Haji tutup jadi setelah mengelaurkan duit saya mendapat panggilan (maklumkan) saya diburu pihak polis kerana dikatakan telah melarikan diri dari hospital dan sebagainya,” jelasnya melalui rakaman suara tersebut.

Jamal turut menjelaskan dia kemudianya mengambil keputusan untuk berehat terlebih dahulu dan berjanji akan memberikan kerjasama kepada pihak polis.

“Disebabkan itu, dalam keadaan saya kurang sihat bagi saya lebih baik saya berehat dahulu dan Insyallah saya akan tetap memberikan kerjasama sepenuhnya pada pihak polis.

“Bagi saya perkara ini adalah salah faham, kerana menurut ingatan saya perkara itu telah selesai tetapi ada beberapa dokumen yang saya tidak tandatanggani dan bukan saya melarikan diri daripada polis,” ujarnya lagi.

Ketua Jabatan Siasatan Jenayah Selangor, Senior Asisten Komisioner Fadzil Ahmat sebelum ini berkata, polis sedang giat mengesan kedudukan Jamal untuk menyelesaikan proses dokumentasi tersebut.

“Setakat ini (10 malam), kami belum dapat mengesan kedudukan beliau (Jamal). Kita berharap dia tampil dan bekerjasama untuk menyelesaikan proses jaminan mahkamah ini,” katanya dipetik sebagai berkata.

Jamal dikatakan hilang dari hospital tempatnya membuat rawatan sakit belakang itu antara pukul 5 ke 6 petang ketika pihak polis dan peguam sedang melakukan dokumentasi jaminan mahkamah.

Jamal disiasat berhubung kes memecahkan botol arak di hadapan pagar pintu masuk bangunan pentadbiran kerajaan negeri Selangor Oktober tahun lepas.

Sementara itu peguam Jamal, Datuk Mohd Imran Thamrin melalui satu kenyataan sebentar tadi turut mengesahkan Jamal telah menghubunginya dan beraedia memberikan kerjasama bagi menyempurnakan proses ikat jamin.

“Untuk makluman semua, DS Jamal telah menghubungi kami kumpulan peguam dan memaklumkan bahawa beliau sedia memberikan kerjasama yang sebaiknya kepada pihak Polis untuk menyempurnakan proses ikat jamin tempoh hari.

“Beliau telah menjelaskan bahawa pada petang hari kejadian beliau bergegas keluar dari hospital setelah selesai proses “discharge” untuk mengejar urusan waktu pejabat yang lain. Pada ketika itu beliau percaya dan beranggapan proses ikat jamin telah selesai dan sempurna,” ujarnya.

Beliau turut berkata pihaknya telah memaklumkan kepada pihak polis berkenaan perkembangan ini. – SuaraTV

Sumber :  rosesmediadaily

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*