GEMPAR! Budak Perempuan 7 Tahun Dirogol Dan Dibunuh Sebelum Mayatnya Dicampak Ke Dalam Tong Sampah!!

GEMPAR! Budak Perempuan 7 Tahun Dirogol Dan Dibunuh Sebelum Mayatnya Dicampak Ke Dalam Tong Sampah!!

Pembunuhan Sedih Zainab: Kerusuhan di Kasur Pakistan selepas merogol dan membunuh kanak-kanak, ketika Ibu Bapa Membuat Umrah Di Mekah…

KEJADIAN budak perempuan tujuh tahun dirogol dan dibunuh sebelum mayatnya dicampak ke dalam tong sampah menggemparkan Pakistan hingga mencetuskan rusuhan orang ramai yang tidak berpuas hati dengan siasatan polis.

Zainab Ansari, kali terakhir dilihat meninggalkan kelas al-Quran di Kasur, Punjab, dan gambar CCTV menunjukkan dia kemudian mengikut seorang lelaki tidak dikenali, minggu lalu.

Menurut ABC News, orang ramai menyerang balai polis dan bangunan kerajaan menyebabkan dua terbunuh dan sejumlah lagi cedera, beberapa jam sebelum kanak-kanak malang itu dikebumikan.

Pegawai polis di Kasur, Zulfiqar Hameed, enggan mengesahkan dua yang mati itu akibat terkena tembakan polis.

Seorang lagi pegawai kanan polis, Maqsood Ahmed, berkata enam budak perempuan menjadi mangsa serangan seksual di Kasur sejak beberapa bulan lalu.

Menurut Daily Mail, media tempatan melaporkan kejadian kanak-kanak itu diculik ketika ibu bapanya menunaikan umrah. Mayatnya ditemui orang ramai di dalam tong sampah di Road Kot.

Bapanya Ameen Ansari yang tiba di lapangan terbang Islamabad hari ini, berkata: “Kami tidak akan mengebumikan Zainab sehingga pembunuhnya ditangkap.

“Polis bagaikan tidak berusaha mencari pembunuh anak saya. Jika mereka bertindak pantas, pasti suspek sudah ditangkap.”

Orang ramai merusuh mendesak suspek ditangkap dan digantung di khalayak ramai. Malah peniaga tempatan turut mogok dengan menutup perniagaan.

Antara yang menjadi sasaran kemarahan mereka, Ketua Menteri Punjab Shehbaz Sharif dan Ketua Polis Punjab yang didakwa gagal bertindak terhadap kes bunuh serta rogol kanak-kanak.

Malah hashtag ‘justiceforZainab’ turut digunakan meluas di media sosial Pakistan.

Tubuh Zainab yang berusia tujuh tahun itu ditemui di tempat sampah pada hari Selasa, beberapa hari selepas dia hilang. Dia telah dirogol dan dicekik.

Penunjuk perasaan marah mengatakan pihak berkuasa melakukan sedikit demi sedikit untuk membendung penculikan, serangan seksual dan pembunuhan.

Polis di Kasur mengatakan terdapat 12 pembunuhan serupa dalam dua tahun yang lalu. Mereka berkata lima daripada mereka dikaitkan dengan seorang suspek yang sedang diburu oleh ratusan pegawai dan sampel DNA telah diambil dari 90 suspek yang mungkin.

Kedua-dua penunjuk perasaan itu terbunuh selepas polis menembak orang ramai yang marah memburu sebuah ibu pejabat polis di Kasur, kira-kira 20km (12 batu) di selatan Lahore.

Pembunuhan Zainab telah mencetuskan kemarahan di seluruh Pakistan. Bintang filem dan kriket terkenal antara yang menuntut pembunuh ditangkap dan tentera menawarkan sokongan kepada polis.

Zainab hilang dalam perjalanannya ke sebuah koran Quran. Tubuhnya dijumpai kira-kira 2km dari rumahnya. Bagaimanapun, keluarga Zainab berkata, pihak polis tidak mengambil tindakan selepas melaporkan kehilangannya dan saudara-saudara yang memulihkan rakaman CCTV gerakan Zainab sebelum dia hilang, bukan polis.

Rakaman yang menunjukkan seorang gadis yang dipimpin oleh seorang lelaki telah diedarkan secara meluas di media sosial. “Kalau polis akan bertindak dengan serta-merta, pelakunya akan ditangkap,” kata ayah Zainab kepada Geo TV ketika dia kembali ke ibu kota Islamabad dari Arab Saudi, di mana dia berada di ziarah.

Bulan lalu, seorang gadis berumur sembilan tahun hilang di pusat bandar selepas pergi ke kedai berhampiran rumahnya. Dia berjaya melarikan diri dari penangkapannya dan pulang ke rumah tetapi telah ditinggalkan dengan teruk  akibat cobaannya, kata laporan.

Pembunuhan Zainab telah menyebabkan kemarahan berleluasa di media sosial, di mana hashtag #JusticeforZainab adalah salah satu topik trend utama di seluruh dunia.

Sumber : utasankini

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*